014 Operation: Supermarine Spitfire PR (Photo-Reconnaissance)

Supermarine Spitfire PR (Photo-Reconnaissance)

Aan de rand van Borne staat dit Monument, bekend als het Landkruis "Bie de Preak". Het is een eerbetoon aan de vier slachtoffers die zijn doodgeschoten door de Duitsers. Zij liggen alle vier begraven op de Gemeentelijke Begraafplaats in Borne. Tekst op de Plaquette bij het Monument: DIT MONUMENT (LANDKRUIS "BIE DE PREAK") HERINNERT AAN EEN VAN DE MEEST TRAGISCHE OORLOGSGEBEURTENISSEN IN TWENTE. DICHT BIJ DEZE PLEK LANDDE OP 19 NOVEMBER 1944 TEGEN HET MIDDAGUUR EEN PARACHUTIST. OMDAT HIJ DE DUITSE BEZETTER WIST TE ONTKOMEN, WERDEN DIEZELFDE DAG TER PLAATSE 6 MENSEN IN GIJZELING GENOMEN. TOEN HIJ ONVINDBAAR BLEEF, NAM DE BEZETTER WRAAK EN WERD S'AVONDS NOG, NAAST HET GEMEENTEHUIS IN BORNE, DE 23 JARIGE BORNSE JONGEN JAN VONK DOODGESCHOTEN. BIJNA EEN WEEK LATER, OP 25 NOVEMBER 1944, TOEN DE "VERMISTE VLIEGER" NOG NIET TERECHT WAS, MAAKTEN DE DUITSERS HUN DREIGEMENTEN WAAR EN EXECUTEERDEN DRIE MANNEN VLAKBIJ DIT MONUMENT. J.G. (JAN) BOOMKAMP, H.F. (HENDRIK) ROETGERINK EN P.A. (PIET) VAN DIJK SR. DE "VERMISTE VLIEGER" KON 46 JAAR NA DATO WORDEN GETRACEERD ALS H.J.S. (JIMMY) TAYLOR, VOORMALIG SPITFIRE-PILOOT UIT LEEDS. HIJ HAD OP 19 NOVEMBER 1944 ZIJN TOESTEL MOETEN VERLATEN VANWEGE EEN MOTORDEFECT. OP 24 NOVEMBER 1944 WERD HIJ IN RHENEN GEVANGEN GENOMEN EN OVERGEBRACHT NAAR EEN KRIJGSGEVANGENENKAMP IN DUITSLAND. DEZE BUURTSCHAP "HET HESSELER" BEHOORDE TOENTERTIJD TOT DE GEMEENTE WEERSELO. DOOR EEN GRENSWIJZIGING IN 1971 MAAKT HET GEBIED DEEL UIT VAN DE GEMEENTE BORNE.
Photo
Supermarine Spitfire PR (Photo-Reconnaissance)

In de cockpit van een Spitfire. Dit vliegtuig had geen wapens aan boord, maar was toch “bewapend” met twee grote fotocamera’s. Het was dan ook geen “gewone” Spitfire, maar een Supermarine Spitfire PR (Photo-Reconnaissance), een fotoverkenningsvliegtuig. De piloot JimmY Taylor zal die dag een verkenningsvlucht gaan uitvoeren boven Duitsland….

Op 19 november 1944 was er een piloot gecrasht bij buurtschap ’t Hesseler en er was geen duidelijkheid over wie de piloot was.
Ook was het niet duidelijk waar de piloot was gebleven. Er werd in die tijd gedacht dat de piloot ondergedoken zat. Daarvoor werden negen mensen gegijzeld waarvan er uiteindelijk vier van zijn omgebracht. Later bleek dat de piloot bij de crash gelijk is verdwenen. De piloot, Jimmy, verliet zijn vliegtuig toen deze vlam vatte. Hij kwam neer in Borne, waarna hij naar Delden is gelopen en vanuit daar met de trein naar Zutphen is gegaan.
Uiteindelijk leidde een gevonden pilotenbril met daarop de naam van de piloot naar Jimmy Taylor. Henny belde hem persoonlijk op, maar heeft er wel een week over gedaan om hem voor te bereiden over wat hij Jimmy ging vertellen. Het was uiteindelijk wel door zijn crash en ‘ontsnapping’ dat er vier Nederlanders zijn geëxecuteerd….. Dat is nogal een pijnpunt, ook nu nog.
Jimmy werd later leraar en schreef twee jaar geleden het boek over: ‘One flight too many’